Cikkeket »

Európában van áfa - az USA-ban Sales tax

Európában a termelési lánchoz tartozó cégek hozzáadott értékük arányában számolják el a fogyasztó által az államnak fizetett áfát. Az amerikai Sales tax-t viszont teljes egészében a fogyasztói értékesítést végző vállalat számlázza ki. Az Sales tax-t a helyi szolgáltatóknak fizetik, nem az államnak.

Az Európából származó általános forgalmi adó (áfa) eltér az Egyesült Államokban használt Sales tax-től. Azonban mindkettő olyan adó, ahol a fogyasztó a kifizető, azaz fogyasztási adó. Az általános forgalmi adó alkalmazása nagyon széles körben elterjedt szerte a világon, a legjelentősebb kivételt az USA és annak Sales tax jelenti.

Az áfarendszerben a fogyasztó által fizetett áfát a termelési láncban részt vevő cégek fizetik meg az államnak. Minden cég a saját hozzáadott értéke után fizet vagy fizet adót az államnak.

ÁFA

Ha a cég a termékei gyártásához vásárolt termékeket és szolgáltatásokat mondjuk 100 euróért, és a termékeket 300 euróért értékesíti, akkor a hozzáadott érték 200 euró, így a fizetendő általános forgalmi adó ezen 200 euró után kerül kiszámításra.

Ezzel szemben az US Sales tax-ben az a cég, amelyik eladta a terméket a fogyasztónak, teljes mértékben elszámolja az adót az azt beszedő szervezeteknek.

Sales tax

Az USA Sales tax egy helyi adó. Az Sales tax-t tehát nem a szövetségi kormány szedi be, hanem a helyi szereplők, például államok, megyék, városok és önkormányzatok, valamint más helyi szereplők, amelyek mindegyike eltérő adókulccsal rendelkezik.

Az áfa nem fér bele az Egyesült Államok rendszerébe

A hozzáadottértékadó-rendszer bevezetéséhez az Egyesült Államokban az kellene, hogy a szövetségi kormány vállalja az adó beszedését, és ez ott politikailag aligha lehetséges. Az áfát nem lehet közvetlenül bevezetni a jelenlegi helyi szereplőknél, mivel a termelési láncban részt vevő cégek különböző helyeken találhatók: városokban, településeken, államokban, ahol szintén eltérő adókulcsokat alkalmaznak. Érdekességként meg kell említeni, hogy Marylandnek még saját százalékos számítása is van!

A viszonteladási tanúsítvány mentesíti az Sales tax alól

Amikor egy vállalat termékeket vagy szolgáltatásokat vásárol egy másik cégtől az Egyesült Államokban, hogy továbbértékesítse azokat, továbbértékesítési tanúsítványt kell adnia a másik vállalatnak, és így a másik vállalat mentesül az Sales tax fizetése alól.

Az Egyesült Államokban az Sales tax nem minden államban használatos. Ilyen állam például Alaszka, Delaware, Montana, New Hampshire és Oregon.

A különbségek politikai küzdelmeket írnak le

A cikk elején található képeket nézve az általános forgalmi adó bonyolultabb rendszernek tűnik, mint az Sales tax. Az Egyesült Államok erős helyi szintje, a termékekre és szolgáltatásokra vonatkozó eltérő adókulcsok, többszörös adók és viszonteladási tanúsítványok azonban bonyolultabbá teszik a rendszert. Az európai áfa sem egyszerű. Az európai államokban eltérő adókulcsok vannak, a különböző termékekre eltérő adókulcsok vonatkoznak, és egyes termékek és szolgáltatók nem tartoznak az áfa alá.

A vagyonelosztás körüli politikai küzdelem jól látható az európai és az amerikai rendszerek között és azon belül is.

Szerző:

Arkikoodi

Források és további információk:

What is the difference between sales tax and VAT?
What is Use Tax?

Közzétett: 13.12.2022

Legújabb cikkek ugyanazokkal a címkékkel:

Az adózás története
A mai adók közül sokat már az ókorban is alkalmaztak. Az adóztatásról való döntés az autokratákról a parlamentekbe került, és az adózás szintje emelkedett. A korábbi időkben az adókat háborúk folytatására használták, ma az adókat a jóléti államok fenntartására.